Kebab Roti Ayam di Negara C..

Bukan senang nak merase mkn kebab bila duk negara Orang. Bahan2 nak buat sume tak cukup...cth barang yang selalu takde ialah serai, segala mcm rempah ratus dan juga barang2 yang dijamin HALAL. Jadi untuk menunaikan permintaan seorang insan tersayang ni, aku telah mencipta satu resepi baru untuk menghasilkan kebab roti ku sendiri.... 


Kebab roti ayam perantau....


Bahan-bahan (untuk 4 roti):

Inti
  1. Ayam isi sahaja (dicincang/didadu) 5/6 ketul daging pun boleh
  2. Bawang besar setgh biji, bawang putih 2 ulas, halia 2 inci (dicincang halus)
  3. 1 1/2 sdb rempah kurma
  4. 1 1/2 sdb rempah kari
  5. 1 sdb madu
  6. 1/2 sdb serbuk kunyit
  7. 1/2 sdb lada hitam
  8. 1/2 sdb lada putih
  9. 2 sdb gula 
  10. Garam secukup rase
  11. Minyak masak
Lain2:
  1. Butter/margerine
  2. Roti kebab
  3. Sayur-sayuran (salad, timun, tomato)
  4. Sos cili
  5. Cheese
 Cara-caranya:

Campurkan semua bahan tadi dalam satu bekas. Gaulkan rata. Perap semalaman. Lagi lama lagi sedap.
Panaskan kuali dan letak minyak masak sikit je. Better gune non stick fan. Boleh juga ganti dengan butter. minyak dah panas masukkan hasil gaulan ayam tadi dan goreng sampai kering. (Bau dia same mcm sate)...
Dah siap ketepikan.

bersihkan kuali, then bakar roti kebab yang dah disapu butter. then angkat.

Siap untuk dihidang bersama potongan sayur + sos +cheese.

Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment